På pappret har de sista skatteparadisen skrivit under avtalen för informationsutbyte. Men att det skulle betyda slutet för illaluktande pengagömmor är långt ifrån sanningen.

”Nej”, svarar en Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, med en suck till Dagens Industri och förklarar att det stora arbetet kvarstår: att se till att länderna verkligen följer upp och kontrollerar det man kommit överens om.

Tidningen har också kartlagt vad som av Skatteverket beskrivs som ”nya skatteparadis” efter de senaste årens gemensamma internationella satsningar och, kanske framför allt, efter den enorma Panama-läckan 2015, som DagensPS rapporterade flitigt om.

Visst, de traditionella paradis-öarna är ett i stort sett borta. Men i stället har mindre geografiska områden – ”fickor” – i större länder blossat upp, skriver Di med hänvisning till Skatteverket.

ANNONS
ANNONS

Ett exempel är den lilla malaysiska ön Labuan som är en specialskattezon. Här råder nollskatt för utlandsbolag och ”minimala krav på bolagsuppgifter” vilket blivit en oas för alla som vill lagra svarta pengar ostört, enligt tidningen.

Men mest anmärkningsvärt är kanske att flera amerikanska delstater pekas ut som nya skatteparadis. Delaware, Nevada och Wyoming rödflaggas för sina låga bolagsskattenivåer och höga integritet för personerna bakom företagen. Andra platser som pekas ut är Guatemala, Mikronesien och Trinidad och Tobago som brister i uppföljningen av avtalen som skrivits under, skriver tidningen.

MISSA INTE: Europa har fem skatteparadis [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Skypegrundare i Panamadokument [DagensPS.se] >