Misstankar om bluffbolag bakom 20-30 procent av konkurserna.

annons
annons

Det här rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till kreditupplysningsföretaget UC, som i dag har ett särskilt varningssystem mot bedrägerier åt sina kunder inom bank- och finanssektorn.

De senaste två åren har UC, enligt artikeln, märkt en ökad trend av skumma konkurser.

Då, när analysverktyget var nytt, uppges varningsklockorna ha ringt i tio procent av fallen. I dag är indikationerna att det skett minst en fördubbling – bluffbolag tros ha koppling till minst en femtedel av konkurserna, framgår det.

På EBM, Ekobrottsmyndigheten, ökar samtidigt antalet ärenden med koppling till organiserad brottslighet, uppger SR.

”Vi kan se att det förekommer aktiebolag som startas i syfte att begå ekonomisk brottslighet redan från början, eller att de köps av en tidigare ägare med god kreditvärdighet”, säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor vid Ekobrottsmyndigheten, och tillägger att den här utvecklingen även kan relateras till kreditbedrägerier och lån där inga ambitioner finns att återbetala lånen.

ANNONS
ANNONS

De kriminella använder målvakter för att starta aktiebolag som utnyttjas maximalt i brottsliga syften. Därefter försätts bolagen snabbt i konkurs.

”Ofta blir de skönsmässigt beskattade av Skatteverket som beslutar om skatter och avgifter”, förklarar Henrik Lundin vid Ekobrottsmyndigheten.