Årets julhandel väntas sätta ett nytt rekord med 79,7 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 3,0 procent från samma period året innan.

Justerat för prisutvecklingen blir tillväxten 1,5 procent mätt i volym. Det uppger HUI Research i sin prognos på onsdagen.

Det som sporrar på konsumtionen i år är köpstarka hushåll som denna gång även har en gynnsam kalender med extra lediga dagar.

”Även om konjunkturen mattats av något är grunden för konsumtion mycket god. Utmaningen för handeln ligger inte i konjunkturläget utan snarare i den digitala transformationen som innebär att tillväxten i sällanköpsvaruhandeln sker på nätet. För att handlarna ska få del av ökningen behöver de alltså finnas online”, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har november gått om december som ledande handelsmånad, främst tack vare Black Friday som på kort tid har etablerat sig som en mycket stark konsumtionshelg. Omsättningsförflyttningen från fjolårets december till november kommer sannolikt att fortsätta i år, skriver HUI.