”En ringande telefon på advokat Jordan Thomas New York-kontor blev startskottet för vad som i slutändan skulle bränna ett 415 miljoner dollar stort hål i Bank of America Merrill Lynch.”

ANNONS

Snart fem år efter att den amerikanska finansinspektionen SEC sjösatte ett belöningsprogram för visselblåsare har antalet tips strömmat in till tillsynsmyndigheten, konstaterar Financial Times i en artikel. Fallet tidningen beskriver ovan gällde känsliga detaljer om ett komplext handelssystem som satte motsvarande 540 miljarder kronor av kundernas pengar på spel och som blåste upp bankens resultat.

Om tipsaren i detta fall kommer att belönas med pengar – och i så fall med hur mycket – är fortfarande oklart, skriver FT och förklarar att sådana beslut aldrig offentliggörs av SEC. Men klart är att belöningsprogrammet gett utdelning: snart har sammanlagt 100 miljoner dollar betalats ut och myndigheten får dagligen in ett dussintals tips, berättar advokat Jordan Thomas.

”Just nu ser vi 100 miljoner dollar som en viktig milstolpe, och det är det. Men inom kommande år kommer belöningarna vara 100 miljoner dollar årligen.”

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: SEC rewards help bring forward the whistleblowers [Financial Times] > (Betallänk)