Okänd värmlänning hjärnan bakom ”ett alternativt banksystem” och bedrägerier över en miljard kronor, avslöjar Dagens Nyheter.

En 45-årig svensk som förekommer i den stora så kallade ”Panamaläckan” pekas av Dagens Nyheter ut som ett skattegeni som genom att utnyttja luckor i svensk lagstiftning har skapat förutsättningar för att lura människor på enorma summor pengar under sin decennier långa karriär i skatteparadiset Panama.

Enligt avslöjandet ska svensken ha skapat ett eget, alternativt banksystem och så kallade ”sparkassor” i Sverige. Via tusentals företag skräddarsydda för skatteplanering – kända som ”Swedish credit ”unions” – har svenskens upplägg iscensatt bedrägerier i miljardklassen världen över, skriver DN.

Upplägget kallas Onshore+Offshore, förklarar tidningen.

”Fördelarna med ett svenskregistrerat bolag (onshore) kombineras med att undvika skatt eller gömma pengar i skatteparadis (offshore)”, skriver DN och konstaterar att konstellationen har använts för att – via ett hål i svenska systemet mot penningtvätt – kunna undvika skatt.

ANNONS
ANNONS

Svensken ska enligt Dagens Nyheter aldrig själv ha dömts för bedrägeri men satt för ett par år sedan häktad i Panama misstänkt för att ha tvättat motsvarande 800 miljoner kronor åt ett internationellt brottsnätverk. Han ska dessförinnan ha skrivit både böcker om skatteplanering samt tagit fram ett mjukvarusystem för småskaliga banker.

Men när DN når svensken vill han inte kännas vid att han skulle vara något internationellt ”mastermind” för skatteplanering, eller att han skulle ha gjorts sig skyldig till något brott.

”Smickrande, men nej”, skriver han i ett mejl till tidningen men medger både att han själv registrerat över tusen trustbolag samt att svensk lagstiftning mot penningtvätt är en förutsättning för dessa ska kunna öppna bankonton i Sverige och i världen.

”Ett trustbolag skulle helt klart kunna användas för internationella skatteplaneringssyften.”