Oljebolagen Africa Oil och BlackPearl har under 2017 haft en urusel utveckling på börsen trots att priset på olja har stigit med närmare 30 procent sedan halvårsskiftet.

ANNONS

För Africa Oils del har nedgången varit kopplad till oro över att företaget aldrig kommer att bygga ut sina fält i Kenya.

Bolaget väntar fortsatt på en utvecklingsplan från operatören Tullow för fyndet i Lokichar. Under tiden har årets borrförsök varit mindre framgångsrika och med oron för stora investeringar i Kenya som saknar oljeinfrastruktur lett till att aktien tappat mer än hälften av sitt värde i år.

Det har gjort att Africa Oil har ett börsvärde på 4,1 miljarder kronor. Då nettokassan uppgår till 3,6 miljarder kronor och kommer att få ett tillskott på ytterligare 0,6 miljarder kronor innebär det att oljetillgångarna nu värderas till strax över nollstrecket, skriver Dagens Industri.

För Lundin-företaget BlackPearl har 2017 också inneburit ett tapp på cirka 50 procent på börsen. Men situationen här är betydligt mer ljus då företaget ligger sex månader före tidtabell för expansionen av Onion Lake. När den dras igång utökas den dagliga produktionen med 6 000 fat på de 10 000 fat som redan produceras.

Detta väntas medföra en expanderande kassaflöde som kan beta av skulderna i en raskare takt.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri konstaterar att börsen är närsynt och att båda företagen fortfarande lider av den baksmälla som investerare fick i samband med genomklappningen i oljepriset. Men möjligheten att få en avkastning på sin investering i dag finns för de som vågar.

”Tror man att olja har en framtid som energiresurs krävs det inga våghalsiga antaganden för att tro att båda aktierna har förutsättningar att utvecklas väl från dagens nedpressade nivåer”, avslutar Di.