Datumet när kontanterna försvinner är nu bestämt.

Enligt nya forskarrön, som refereras av Computer Sweden, slutar handeln i Sverige hantera kontanter den 24 mars 2023, det vill säga om bara fem och ett halvt år.

Det här förklarade forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn vid ett seminarium i Handelsrådets regi, uppger tidningen.

Det här betyder inte att kontanter avskaffas rent praktiskt, utan att handeln det datumet slutar ta emot sedlar och mynt och det innebär förstås att kontanter blir irrelevanta.

Det aktuella datumet kan dock enligt forskarna slira på någon dag, men det är då kontanthantering enligt deras tes i vart fall nått en kritisk tidpunkt. I en enkät som forskarna gjort svarar handlarna att de tror sig ha upphört med kontant betalning senast 2025.

Av forskningen framgår dessutom att det är kunderna som driver på utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

”97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på”, säger KTH-forskaren Niklas Arvidsson till Computer Sweden, som konstaterar att handlarna liksom bankerna – särskilt de sistnämnda – i hög grad ligger bakom utvecklingen mot det kontantlösa samhället.