Ett storförvärv till varkpris är i sikte vilket får Affärsvärlden att trycka på köpknappen.

ANNONS

Affärsvärlden ger köprekommendation för finska Fortum och Capio i den senaste utgåvan som publiceras på nätet på onsdag eftermiddag. Rådet avvakta lämnas för Midsona och IAR Systems. Tidningen gör också förändringar i sin portfölj och stänger den mindre lyckade negativa positionen i Xact Bear. Två nya aktier tas in i portföljen, gymkedjan Actic och mjukvarubolaget Enea.

I den europeiska energisektorns djupa svacka plockar de tålmodiga finländarna i Fortum nu fram elefantbössan. Ett storförvärv av Uniper till vrakpris är i sikte. Affärsvärlden ger köpråd till Fortum.  Aktien kommer att handlas slagigt tills ­Uniper-affären är i hamn eller avblåst. Oavsett utfall så är Fortum en bra defensiv sparaktie, bedömer tidningen och ger köpråd.

Sjukhusgruppen Capio växer nästan lika snabbt som utlovat, men vikande lönsamhet har fått investerarna att tveka. Nu är botten nådd, bedömer tidningen som pekar på att bolaget handlas med en överdriven rabatt mot börsen som helhet. Affärsvärlden ger köpråd med riktkurs 57 kronor på ett års sikt.

Midsona, som säljer ekologiska livsmedel, kosttillskott och naturläkemedel, fick två köpråd från Affärsvärlden under 2016. Tidningen ser nu flera anledningar att inta en mer skeptisk inställning till aktien. Sammantaget är det svårt att attraheras av Midsona-aktien på nuvarande nivåer. Marginal­utvecklingen har inte varit i nivå med tidningens förväntningar, den ­organiska tillväxten är trög, skuldsättningen är riktigt hög och värderingen lockar inte, anser Affärsvärlden som sänker rekommendationen till avvakta.

ANNONS
ANNONS

Mjukvarubolaget IAR Systems har sedan en tid tillbaka haft en trög tillväxtperiod och trenden lär bestå på kort sikt. Värderingen är ansträngd hög och implicerar en tillväxtvärdering som är svår att motivera i nuläget. Aktien riskerar därmed en fortsatt ljummen kursutveckling på en ettårig investeringshorisont, bedömer tidningen och ger rådet avvakta.