Regeringen går nu fram med tre förslag på skattesänkningar som innebär att cirka 7,5 miljoner svenskar får sänkt skatt.

ANNONS

Det är låg- och medelinkomsttagare som enligt finansminister Magdalena Andersson (S) bland andra är vinnare när regeringen nu går fram med tre förslag på skattesänkningar och som enligt regeringen innebär att omkring 7,5 miljoner svenskar får sänkt skatt.

”De är riktade till låg- och medelinkomsttagare men även de som har det tufft ekonomiskt”, deklarerar Andersson på en pressträff på onsdagen.

”Satsningarna innehåller mer pengar i plånboken för vanligt folk”, enligt finansministern som även menar att skattesänkningarna ”stimulerar den ekonomiska återhämtningen”.

Så ser förslagen ut

Ökad skattereduktion för lön men även för pension och socialförsäkringsförmåner, är lite innehållet i förslagen.

Där till sänks skatten på sjuk- och aktivitetsersättning, och även en skattereduktion ska införas för avgiften till a-kassan.

Skattesänkningar beräknas kosta drygt 10 miljarder och syftar till att komma åt ”orättvisa skatteklyftor”, enligt Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

Hon tror att förslagen som regeringen nu presenterar och som kommer att ingå i budgeten för 2022 ökar farten i ekonomin.

Effekten blir högre än att skatten sänks för höginkomsttagare, enligt regeringen.

Så blir effekterna av skattesänkningarna

Regeringen lägger fram sin budget för nästa år den 20 september.

De nu aktuella förslagen innebär enligt regeringen att ”en pensionär med 240 000 kronor i årsinkomst får drygt 1 600 kronor lägre i skatt”, skriver DN med hänvisning till pressträffen.

Ännu större blir vinsten, enligt regeringen, för en person med sjukersättning, där sänks skatten med mer än 12 000 kronor per år.

Även finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), som är biträdande finansminister, kommenterar skattesänkningarna under pressträffen, rapporterar SvD:

ANNONS
ANNONS

”Vi tar Sverige framåt och ser till att ingen lämnas efter när vi nu går framåt efter pandemin”.

Läs mer om regeringens förslag på skattesänkningar här (TT på Di.se).

Se pressträffen (video) och regeringens pressmeddelande om de kommande förslagen på skattesänkningar, och när de är tänkta att träda i kraft under nästa år.

Läs även: Prisbasbeloppet höjs i Sverige – här är alla vinnare [Dagens PS]