Flera undersökningar visar att många par håller ihop sina förhållanden på grund av ekonomiska skäl. Det blir helt enkelt för dyrt att separera.

ANNONS

SBAB gjorde en undersökning i juni som visar att två av tio själva eller någon bekant har hållit kvar i sina förhållanden och väntat på separation för att ekonomin skulle bli lidande.

”Undersökning visar att det är mycket svårt att få ihop ekonomin vid en separation. Jag tolkar det som att det finns par som fortsätter att hålla ihop, trots att relationen är över, för att de helt enkelt inte har råd att komma vidare”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Di.

Ofta handlar det om stigande bostadspriser, höga kontantinsatser och amorteringskrav.

Två inkomster

Samtidigt måste en familj ofta ha två inkomster för att ha råd med ett boende.

”Vem har inte hört om ensamstående som sover i vardagsrummet och barnen får dela på det enda sovrummet”, säger Claudia Wörmann och tillägger:

”Det är dyrt att separera, framför allt med barn. Två uppsättningar av allt ska till och många föräldrar fokuserar på barnens bästa och känner stress av att ha allt materiellt på plats.”

Inte råd att bo själva

Enligt en Swedbank-undersökning från i våras uppgav enbart drygt hälften av kvinnorna att de har en tillräckligt bra lön för att klara sig på en egen hand om de skulle separera.

Parterna måste därför lära sig att stå på egna ben.

”Det är viktigt att vara ekonomiskt förberedd om något skulle hända, att känna sig trygg i sin egen ekonomi och inte tvingas vara kvar i en relation av ekonomiska skäl”, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Enligt Claudia Wörmann är kreditregleringar ett stort problem vid separationer.

”Har man sålt en bostad med vinst så klarar man säkert kontantinsatsen, men hindras av amorteringskrav och kalkylränta. Med en större flexibilitet, framför allt vad gäller amortering, skulle fler ha råd”.

Läs mer: Var fjärde svensk kvinna har inte råd att separera