Nu får det vara slut med politisk träta om bostadsbyggandet. Det tycker regeringen som efterlyser breda samtal med oppositionen om hur byggtakten ska ökas.

ANNONS

”Vi är beredda att ha diskussioner om de kommer med förslag”, svarar Ewa Thalén Finné (M).

Statsminister Stefan Löfven säger att en inbjudan är på väg till de övriga partierna. Och regeringen är beredd att diskutera även sådant som reavinstbeskattning, ränteavdrag och hyresreglering.

Trög rörlighet

”Vi är beredda att se över skatter som gör att vi har för trög rörlighet på bostadsmarknaden, säger Löfven på en pressträff efter partiledardebatten och tillägger att en del hävdar att reavinstskatten vid försäljning av en villa, till exempel, gör att till exempel äldre drar sig för att flytta till något mindre. 

”En del säger att den är ett problem, låt oss då titta på den”, säger Löfven och säger att regeringen också är beredd att titta på om hyresregleringen kan vara ett hinder för att fler hyresrätter ska byggas.

Något datum för samtalen är inte utsatt, men det går inte att dra det hela i långbänk.

”Det är ganska bråttom om vi, som Boverket säger, behöver bygga 700 000 lägenheter till 2025.”

I en debattartikel i Dagens Nyheter sträcker bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tillsammans med Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) ut en hand till alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna.

ANNONS
ANNONS

Enligt ministrarna uppskattar Boverket att 700 000 nya bostäder behöver byggas fram till 2025 och för att nå dit behövs politiska låsningar läggas åt sidan till förmån för samtal. Regeringen vill förenkla regelverken, öka byggkapaciteten och öka finansieringen och rörligheten.

Flyttar inte

Regeringen ser skattereformer på bostadsmarknaden som en väg framåt, för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Om det kan sluta med avtrappat ränteavdrag i utbyte mot sänkt reavinstskatt vill finansminister Magdalena Andersson inte spekulera i.

”Vi kommer naturligtvis diskutera med de andra partierna om det är några förändringar vi kan göra på skatteområdet som gör att vi kan öka rörligheten”, säger hon.

Tror du en sänkt reavinstskatt ökar rörligheten?

”Att långsiktigt ha ett betydligt lägre uttag av skatt på bostadsmarknaden är knappast aktuellt eftersom det är väldigt skattemässigt gynnat. Men däremot kan man titta på om man kan göra omläggningar inom systemet.”

Att också öppna dörren för fler utländska byggbolag i Sverige kan vara ett sätt att få fart på marknaden, tror finansministern, då det kan pressa priserna. Däremot handlar det inte om att kringgå svenska kollektivavtal, betonar hon.

”Byggkostnaden i Sverige har stigit på ett sätt som är svårt att förklara med inflation eller av löneökningar.”

ANNONS
ANNONS

Det kan även bli aktuellt att låta det statliga bolåneinstitutet SBAB börja låna ut till byggprojekt med mindre aktörer, som banksystemet i dagsläget inte vill finansiera.

”SBAB är en bank som agerar på marknadsmässiga villkor. Men om man kan göra den typen av lån som de kommersiella bankerna inte tycker är intressanta av olika anledningar, om man kan göra det på ett ansvarsfullt sätt, då tycker jag vi ska titta på det”, säger Andersson.

”Men vi ska inte äventyra SBAB, naturligtvis”, tillägger hon.

Saknar förslag

Moderaternas bostadspolitiska talesperson, Ewa Thalén Finné, välkomnar initiativet men säger att hon saknar en del förslag.

”Till exempel en vända till på bullerreglerna och att vi tittar på strandnära byggande. Jag saknar också dimensionen om bostadsbidragen, den sociala delen av bostadspolitiken. Sedan har vi ju det väldigt viktiga när det gäller finansieringsfrågorna, men det närmar sig regeringen. Det blir intressant vad de tänker där, till exempel när det gäller flyttskatten.”