Nordea har alltså granskat sina egna eventuella tillkortakommanden i härvan kring Panamaläckan och resultatet av den interna utredningen presenterades i dag i samband med bankens delårsrapport, rapporterar TT.

Advokatbyrån Mannheimer Swartling har hjälpt banken att utreda om någon anställd på Nordea i Luxemburg medverkat till att bygga upp så kallade brevlådeföretag, det vill säga offshorestrukturer, som gjort att kunder kunnat smita undan skatt. Men enligt Nordea finns det inga belägg för det. Däremot har Nordea Bank SA i Luxemburg (NBSA) erbjudit kunder administrativa tjänster, heter det, och Nordea har ”spärrat 68 konton efter att ha hittat misstänkta indikationer i en utredning av bankens hantering av Panamaläckan”, enligt TT.

Trots att Nordea, enligt den egna utredningen, inte funnit några konkreta bevis för att medarbetare ägnat sig åt avancerad skatteplanering för sina kunders räkning skärper banken nu policyn, framgår det.

”Nordea kommer att säga nej till alla nya bolagsstrukturer där affärssyftet är oklart”, skriver Nordea och upprepar att alla band till den uppmärksammade advokatbyrån Mossack Fonseca ska klippas.

ANNONS
ANNONS

Nordea har enligt artikeln funnit ett fall av rådgivning som stått i strid med de etiska riktlinjerna. Det är Nordea i Ryssland som brustit, enligt internutredarna.

När det gäller Nordeas resultat för årets andra kvartal landar rörelsevinsten på 1 223 miljoner euro, motsvarande cirka 11,6 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 235 miljoner euro motsvarande period 2015.

Analytiker hade, enligt Reuters, skriver TT, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 157 miljoner euro.

Eller via Facebook!