Casper von Koskull erkänner att han själv deltog i den omstridda mångmiljardlångivningen, som gick till bygget av ett varuhus i Moskva och som SVT:s ”Uppdrag granskning” rapporterat om.

ANNONS

Affären ska nu granskas igen, för att se om det är något som måste ändras, förklarar von Koskull.

”Vi behöver fakta på borden, nu är det väldigt mycket spekulationer och antaganden”, säger han som svar på frågan om hur banken ska hantera frågorna framöver.

Besviken och arg

Han förklarar flera gånger hur besviken och arg han är över det som hänt. Fast han vill inte gå så långt som att säga att han skäms.

”Jag är stolt över att arbeta för Nordea, och stolt över våra anställda”, säger han. 

”Jag är besviken, men innan jag skäms måste jag veta vad som faktiskt har hänt.”

von Koskull kan inte svara på om kunder har börjat lämna banken sedan bankens inblandning i långivning till kunder med brevlådeföretag i skatteparadis avslöjats i den så kallade Panamaläckan.

”Detta är en förtroendebransch. Vi tar nu de rätta åtgärderna. Men detta är ett komplext område, där det finns många anklagelser och missförstånd kring vad som faktiskt ligger bakom detta”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Ett sätt att göra affärer

Med sig på presskonferensen har von Koskull två Nordea-chefer, Snorre Storset, chef för Nordeas förmögenhetsförvaltning och Erik Ekman, chef för Wholesale Banking.

Enligt Snorre Storset finns det hundratals företag av samma typ som Mossack Fonseca, som arrangerar så kallade offshore-upplägg.

”Och faktumet att man har offshore-strukturer betyder inte att det är rätt eller fel. Det är ett sätt att göra affärer”, säger Erik Ekman.

Enligt Ekman är det viktiga för Nordea att bankens kunder följer lagar och regler i det land där kunden är verksam, vilket dubbelkollas av Nordea i länder som Ryssland. Detta följs därefter upp av Nordea, genom att banken kontrollerar att kunden verkligen är den slutliga förmånstagaren.

Casper von Koskull uppger på presskonferensen att han samtalade med FI-chefen Erik Thedéen i måndags och att banken därefter har haft löpande kontakter i frågan om de misstänkta skatteuppläggen.

Tappade4000kunder

Banken har samtidigt inlett en egen särskild granskning av hur Nordea i Luxemburg hanterat offshore-affärer, en granskning som därefter tas vidare till banken i Norge, Sverige, Finland och Danmark.

ANNONS
ANNONS

”Vi granskar alltid på vad vi håller på med. Men nu gör vi en särskild översyn av offshore-strukturer”, säger von Koskull.

De tre Nordeacheferna lyfter flera gånger under presskonferensen fram att banken ändrade sina rutiner och processer när det gäller skatteupplägg 2009 och att banken sedan dess tappat ett stort antal privatkunder med skatteupplägg, cirka 4 000, inte minst i Luxemburg.

När frågan om det är okej att göra affärer med Kazakstan kommer upp, svarar von Koskull att man följer tillämpliga sanktionsregler och därefter även gör en kontroll om vilka personer man gör affärer med.

Nordea-aktien inledde nedåt inför presskonferensen och låg när den var avslutad, strax efter klockan tolv, på en nedgång på 3,3 procent.

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!