Världens största mobiltelefontillverkare Nokia skruvar upp prognosen och aktien skjuter i höjden.

ANNONS

Visserligen föll vinsten med hela 38 procent, men rensat för engångsposter steg vinsten med ungefär lika mycket till drygt 1,9 miljoner euro, eller runt 18 miljarder kronor, vilket var i linje med förväntningarna.

Försäljningen steg med 4 procent till 13 151 miljoner euro.

I en prognos spår bolagsledningen att världsmarknaden för mobiltelefoner stiger med tio procent eller mer under 2008. Det är justering uppåt jämfört med den tidigare prognosen på en ökning med tio procent. Ledningen spår att den egna marknadsandelen kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå under tredje kvartalet, det vill säga runt 40 procent.

Försäljningen för nätverksamheten, konkurrenten Ericssons viktigaste område, steg med 18 procent till 4 067 miljoner euro. Förlusten uppgick till 47 miljoner euro, jämfört med förlusten på 1 266 miljoner euro samma period i fjol.

Aktien steg med 5–6 procent efter att rapporten släppts. Även Ericssonaktien steg, upp omkring 4 procent.

Nokia sålde under andra kvartalet 122 miljoner telefoner, 21 procent fler än under samma period i fjol. Det genomsnittliga försäljningspriset på en mobiltelefon sjönk till 74 euro, från 79 euro under första kvartalet.

– Nokias resultatet är i linje med förväntningarna. Det enda som sticker ut är bättre försäljning av mobilsystem, säger Jan Ihrfelt, telekomanalytiker på Swedbank.

Han tillägger att mobilsystemen säljs i stora poster och att försäljningssiffrorna kan skilja sig mycket åt mellan kvartalen.

ANNONS
ANNONS

– Men nu är avvikelsen så pass stor att det känns som att de har lyckats väl inom systemförsäljningen det här kvartalet.

Enligt Jan Ihrfelt har Nokia gjort särskilt bra ifrån sig i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika. Samtidigt tror han att en vikande konjunktur kan komma att slå mot Nokia i framtiden.

– Utbytesmarknaden för telefoner försämras lite när man väljer att behålla sin telefon lite längre, säger Jan Ihrfelt.