I tredje kvartalet lugnar den skållheta husmarknaden i Sverige ner sig, det blir dämpade villapriser, spår mer än 800 mäklare som deltagit i ny rapport.

ANNONS

Mäklarsamfundet står bakom undersökningen – Mäklarinsikt – som redovisas kvartalsvis.

De mäklare som medverkar i undersökningen tror alltså att det blir dämpade villapriser i tredje kvartalet.

”Undersökningen visar att fastighetsmäklarna tror på en fortsatt stark marknad för både villor och bostadsrätter, men förväntningarna på stigande priser och ökad efterfrågan är betydligt lägre än vad de var inför årets andra kvartal. Att allt fler tror på en lugnare utveckling framåt beror främst på att vi nu i flera delar av landet börjar nå en smärtgräns för vad många kan betala med dagens låneregler”, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhageni ett pressmeddelande.

Så går villamarknaden i höst – enligt mäklarna

I juli går villamarknaden in i en lugnare fas till och med september.

Fyra av tio mäklare, 39 procent, tror på stigande småhuspriser under kvartalet och hälften, 49 procent, tror att efterfrågan ökar.

Det är 26 respektive 25 procentenheter färre än i undersökningen inför förra kvartalet.

Vidare framgår det att 52 procent tror på oförändrat småhusutbud. 59 procent tror på oförändrat utbud för bostadsrätter.

Hela 24 procent av de svarande uppger att ett småhus säljs inom en vecka från första visning. En klar majoritet, 65 procent, menar däremot att det oftast tar mellan 2-4 veckor.

ANNONS
ANNONS

Total har 820 fastighetsmäklare över hela landet svarat i undersökningen.

Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

Läs även: Så rika blir villaägare i Sverige – varje dag [Dagens PS] »