Prognosen från mäklare i de tre storstadsregionerna under Q4 är att priserna på bostadsmarknaden blir stillastående med störst prisfall för småhus.

ANNONS

Både för bostadsrätter och villor tror mäklare i storstäderna att stillastående priser avslutar 2021, och störst prisfall räknar fastighetsmäklarna i Storstockholm med drabbar småhus.

Fler mäklare i Storstockholm än i Stormalmö och Storgöteborg tror på fallande bostadspriser under årets fjärde kvartal, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.

I pressmeddelandet framgår det att mäklarna i Stormalmö bedömer att utbudet av bostadsrätter kommer att öka, men att efterfrågan sjunker.

Det är en utveckling som väntas påverka såväl förmedlingstiden av bostäder som priserna.

Pessimisterna fler i Storstockholm

Prognosen är, som redan nämnts, annars mest pessimistisk bland Storstockholms mäklare än i de andra två storstadsregionerna.

I Storstockholm räknar 35 procent med sjunkande priser på småhus medan 45 procent spår oförändrade priser.

Det kan jämföras med 10 procent som tror på lägre priser i Storgöteborg och 5 procent i Stormalmö.

27 procent förutspår på lägre priser i Storstockholm och 56 procent tror på oförändrade priser.

Andelen som tror på sjunkande priser är klart fler än i Storgöteborg, men prognosen liknar Stormalmö-mäklarnas, där 24 procent räknar med att priserna för bostadsrätter sjunker.

ANNONS
ANNONS

”När bostadsmarknaden förändras är erfarenheten att det oftast snabbast syns i Stockholm varefter det sprider sig till övriga regioner. Jag tror dock inte på någon dramatik gällande prisutvecklingen vare sig uppåt eller nedåt”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

De flesta mäklarna gör bedömningen att utbudet av bostäder till salu och efterfrågan ligger kvar på samma nivå i både Storstockholm och Storgöteborg, vilket skiljer sig från prognosen från mäklarna i Stormalmö, där man alltså räknar med minskat efterfrågan men ett större utbud.

Läs även: Därför ratar unga att bo i storstan [Dagens PS]