Dagens PS har skrivit om Lennart Israelsson flera gånger tidigare.

ANNONS

Många känner vid det här laget till hans story, om hur han vid sidan av kneget som stins på SJ byggt upp en av Sveriges mest uppseendeväckande förmögenheter.

”Under mina 40 år som SJ-anställd tjänade jag totalt 827.000 kronor. Fritidssysselsättningen med aktier har gett 140 miljoner”, säger smålänningen till Aftonbladet i samband med boksläppet.

Det hela började när Lennart under sina lediga stunder på Konga station började läsa Carl Pokornys börsspalt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Tre år senare hade arbetarsonen fattat mod till sin första affär.

Året var 1946 och Lennart satsade 600 kronor på börsen, under starka protester från hans mor.

”Aktier var inget för folk som skulle ge sina barn mat varje dag. Nej, men skaffa dig en liten gård, så har du alltid mat”, sa mamma, enligt Lennart Israelsson.

Men den unge mannen trotsade sin mor – och lade grunden till en aktieportfölj värd 140 miljoner.

I dag har han hunnit fylla 96 och har blivit något av en legendar på aktiemarknaden. Hans intresse för aktier har tagit honom från det lilla småbrukarhemmet i Småland till Nobelfesten.

”Vet ni varför börsen ibland går ned? Jo, för att vi smålänningar ska kunna köpa billigt”, säger ”Aktiestinsen” med ett skratt.

Börsguru, aktieorakel; ja, kalla det vad du vill.

ANNONS
ANNONS

Lennart Israelsson lämnar ingen oberörd.

”Än är jag inte färdig på aktiemarknaden”, säger han till Aftonbladet.

PS. Boken ”Miljoner på spåret” är skriven av frilansjournalisten Ulla Sundin Beck och är utgiven på förlaget Ordförrådet i Eksjö.