Nej, det är inte rött som är julens färg. Det är blått och gult. I år är det nämligen viktigast att maten är svensk, inte vad den kostar.
Listan – viktigast till jul för svenskarna


Mest läst i kategorin
När Livsmedelsföretagen enligt god tradition, inledd 2013, frågar svenskar vad de äter, dricker och hur de firar när det är jul, blir årets svar i delar överraskande.
Det kommer flera överraskningar när Sveriges största och äldsta julmatsundersökning presenteras.
På frågan om vad som är viktigast med julbordet hamnar nämligen alternativet ”att maten är svenskproducerad” i topp.
Näst viktigast är ”att maten håller extra hög kvalitet” och svaret ”att maten inte är för dyr” förpassas till en tredjeplats.
Trenden som kan rädda din plånbok i jul. Dagens PS
Har det lossnat nu?
Dessutom säger de svarande att de två viktigaste skälen till att man vill ha svensk mat på julbordet är att stötta svenska lantbrukare och svenska livsmedelsproducenter, men det kan ju vara för att vara snäll när det är jul.
”Prisfaktorn har av naturliga skäl varit väldigt viktig de senaste åren. Men nu har den minskat i betydelse två år i rad, och även om 2025 har varit svårt på många sätt är det förhoppningsvis ett tecken på ökande köpkraft och framtidstro bland svenskarna”, funderar Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef hos Livsmedelsföretagen.
Snablar så gott med en julgran. Dagens PS

Senaste nytt
En av fyra minskar
En tillnyktring i julhysterin kan det vara att 25 procent av de svarande säger att de kommer att lägga mindre mängd pengar på julbordet i år, medan 11 procent planerar att lägga mer.
”Vår julskinka har rymt” är refrängen i en låt vi hör till gränsen för det uttjatade varje jul.
Faktum är att det inte stämmer, utan refrängen borde vara ”Vår julskinka har kommit tillbaka”.
I alla år har julskinkan varit det viktigaste på julbordet, men under de 13 år som gått med Livsmedelsföretagens mätningar har den sakta men säkert minskat i popularitet.
Drycken som är ett “must” varje jul. Dagens PS
Julskinkan bryter trenden
Nu har trenden brutits och julskinkan får 23 procent av rösterna på vad som är viktigast på julbordet (20 procent i fjol).
Janssons frestelse (16 procent) är tvåa och sillen trea. Faktum är att 92 procent av de svarande har sill på sitt julbord.
Julmusten, som liksom en del annat i matväg kommer från Örebro, är en helt ohotad favorit på julbordet.
Populariteten är gränslös och avståndet till tvåan julöl gigantiskt. Trea i dryckesväg är vatten och fyra snaps.
Lika traditionella är vi när det gäller efterrätt till jul, där Ris à la Malta, som inte har något med Malta att göra, är etta för åttonde året i rad.
Julbord – då slänger vi mer mat. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.












