Ett trendbrott märks på bostadsmarknaden – nu faller priset på din villa, enligt statistik som kommit in under morgonen.

ANNONS

Villapriserna har som Dagens PS tidigare rapporterat stuckit i väg mot skyn i pandemin och någon ände på rallyt har inte direkt siktats.

Men nu visar ny statistik från Valueguard att villapriserna går ned.

I juni gick prisindex för privatägda bostäder (HOX Sverige) ned 0,5 procent, och medan bostadsrättspriserna är stillastående i riket backar villapriserna med 0,8 procent.

Det betyder att priset nu sannolikt faller på din villa.

Stockholm faller tyngst

Stockholm utmärker sig med det största pristappet på villor, minus 1,3 procent i juni, medan index för bostadsrätter sjönk med mer marginella 0,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Göteborg var bostadsrättsindex stillastående medan villaindex gick ned med 0,1 procent.

I Malmö var nedgången 0,1 procent för bostadsrätter medan priserna för villor var stillastående i juni.

Valueguard skriver i pressmeddelandet att det är vanligt att bostadspriserna sjunker i juni, vilket många experter brukar beskriva som en säsongseffekt.

Nu har villapriserna kokat länge, även under inledningen av sommaren. Men nu märks alltså ett trendbrott på den skållheta villamarknaden i landet.

Det ska dock sägas att när Valueguard justerar för just säsongseffekter ökar HOXSWE med 0,5 procent i juni. Bostadsrättsindex stiger med 0,6 procent och villaindex med 0,4 procent justerat för säsongseffekter.

Marknaden kan svalna rejält

Valueguard har även kikat på hur bostadsrättspriserna ser ut under första halvan i juli i Stockholm och Göteborg.

ANNONS
ANNONS

I Stockholms går lägenhetspriserna ned med 1,2 procent och i Göteborg 1,3 procent, jämfört med hela juni månad.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB kommenterar de aktuella bostadspriserna på SvD.se och säger att om trendskiftet består kan den under lång tid så heta bostadsmarknaden stå inför en nedkylning.

”Vid en eventuell sättning på marknaden kan det bli en utmaning att få säljare och köpare att ha samma uppfattning om pris”, säger Claudia Wörmann till tidningen.

Läs även: Svensk bostadsmarknad oroar – gör ”ekonomin mycket sårbar” [Dagens PS]