Dagens PS

Kockarnas bästa råd för att minska matsvinnet

matsvinn
Matsvinn är inte roligt men man kan öva upp förmågan att bättre ta tillvara på sin mat. Matsvinn på Skapaskolan i Huddinge. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 27 juni 2025Publicerad: 27 juni 2025

Frysa in och inte handla mer än du äter för att minska matsvinnet. Men vad finns det mer att göra för att minska svinnet och hålla nere matkostnaderna? Här svarar sex kockar på just den frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Naturvårdsverket uppkom cirka 1,3 miljoner ton fast livsmedelsavfall i Sverige under 2023. Det motsvarar 122 kilo per person, varav 60 kilo i hushållen. Matsvinnet minskar inte heller, trots att det är ett av Sveriges miljömål.

Den totala mängden livsmedelsavfall per person har inte minskat sedan 2020 utan ligger mer eller mindre på samma nivå. En viktig aspekt av att minska matsvinnet som fortsatt är positiv är dock handeln.

Men hur gör man då som ekonomiskt sinnad och miljömedveten hemmakock i köket? CNN har frågat sex kockar efter deras bästa råd för att ta till vara så mycket av sin mat som möjligt:

På plats i mataffären bör man veta vad man man ska ha. (Foto: TT)

1. Handla mat med en avsikt

Proffskockar skriver en veckomeny och handlar mat därefter, det kan du också göra. Med rätt inköpslista undviker du både matsvinn och oplanerade inköp.

Grönsaker kan användas på många olika sätt, testa dig fram! (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

2. Köp mångsidiga ingredienser

Använd råvarorna på flera sätt. Överblivet potatismos kan redas till soppa, grönsaker kan varieras i rätter. Kreativitet sprider användningen och minimerar matsvinn.

ANNONS
Vad finns egentligen i ditt basförråd? (Foto: TT)

3. Inventera och skriv upp

Håll koll på kyl och skafferi. Vad finns egentligen där längst inne som du kan och kanske till och med bör använda för att få ner matsvinnet? Inventering är nyckeln.

Din frys kan härbärgera rester att plocka fram en annan dag. (Foto: TT)

4. Bli vän med frysen

Ganska många rester kan med fördel frysas in och tas fram någon annan dag, vilket är ett effektivt sätt att hantera matsvinn.

Rotfrukter, grönsaker och örter kan bli en god buljong att frysa in. (Foto: TT)

5. Spara rester till buljong

Skalkar, blast, ben och räkskal kan kokas till smakrik hemmagjord fond som kan läggas i frysen. Så sparar du pengar och minskar matsvinnet.

ANNONS
Snabbsaltad gurka. (Foto: TT)

6. Pickla och förädla

Överblivna grönsaker kan läggas in med vinäger, socker, salt och vatten. Detta är ett utmärkt sätt att minska matsvinn och förlänga hållbarheten.

Berätta vad du har hemma och få ett recept via en app. (Foto: TT)

7. Använd smarta appar

Använd appar som föreslår recept baserat på ingredienser du har hemma, det kan kraftigt hjälpa att bekämpa matsvinn.

Läs även:

Nu vill EU tvinga oss slänga mindre mat. Dagens PS

Ojämlik matförsäljning i världen: “Vi erkänner”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS