Det diplomatiska storbråket mellan Sverige och Saudiarabien fick på onsdagen även Förenade Arabemiraten att kallar hem sin ambassadör från Stockholm. Och fler kan komma att följa efter.

Svenska exportmiljarder står på spel och nu ökar trycket på regeringen att reparera skadan som skett, skriver SvD.

I måndags skickade näringsminister Mikael Damberg och utrikesminister Margot Wallström ut en mötesinbjudan till flera av de direktörer som skrev på debattartikeln där regeringen uppmanades att inte bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Det hela är enligt inbjudan ”ett samtal för att tillsammans diskutera vilka utmaningar och möjligheter som finns avseende svenska exportaffärer i främst Gulfregionen”.

ANNONS
ANNONS

Mötet äger rum sent på torsdagen på Näringsdepartementet.

Regeringen hoppades på deltagande från Ikea, Alfa Laval, ABB, Sandvik och Hennes & Mauritz. Men samtliga har enligt tidningen tackat nej till inbjudan. Det har även Ericssons ordförande Leif Johansson, Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, Alva Lavals vd Lars Renström och Ikeas vd Peter Agnefjäll.

Ericssons vd Hans Vestberg skickar en ställföreträdare, liksom Atlas Copcos vd Ronnie Leten och Volvos vd Olof Persson.

Endast Scanias vd Martin Lundstedt, industrimannen Carl Bennet och Svenskt Näringslis vd Carola Lemne hade på onsdagseftermiddagen tackat ja, skriver SvD.