Sillen är billigare, potatisen har vänt ner – och svenskarna tänker inte snåla på jordgubbarna. Årets midsommartallrik är ovanligt prisvärd.
Glädjebesked för midsommarfiraren: “Ovanligt prisvärd”


Mest läst i kategorin
I fjol konstaterade Stockholms Handelskammare att midsommarbordet blivit 31 procent dyrare på fem år. Då kostade en midsommarkasse för en familj om fyra personer 764 kronor.
Priset på ägg och potatis hade ökat med 15,4 respektive 7,5 procent på ett år.
I år ser det dock ljusare ut – åtminstone om vi tittar på helheten.
Prisökningen mindre än väntat
Priserna på midsommarmaten har ökat – men betydligt mindre än resten av livsmedelspriserna.
Enligt SEB:s makroekonom Marcus Widén landar årets så kallade midsommarindex på 2,7 procent, jämfört med 5,2 procent för livsmedel generellt.
”Priserna på midsommarmaten har stigit tydligt mindre än livsmedel generellt”, säger han.
Flera av de klassiska rätterna har faktiskt stått nästan still eller till och med sjunkit i pris – till exempel sill, ägg, hårt bröd och gravad lax.

Färskpotatisen vänder ned
Potatisen, som är en av högtidens viktigaste ingredienser, har visserligen ökat i pris med fem procent sedan förra året. Det ligger i linje med den generella uppgången för livsmedel det senaste året, enligt SCB:s konsumentprisindex.
Sedan pristoppen i augusti 2024 har dock priset gått ner med hela 14 procent.
”Färskpotatis låg runt 14 kronor kilot i helgen och det är ett bra tecken. Även sillen och äggen har kommit ner i pris”, säger Marcus Widén.
Dyrt pris på jordgubbar – men ändå självklara
En sak sticker dock ut: jordgubbarna. De ser ut att bli dyrare i år, främst på grund av en sen säsong.
Häromdagen såldes svenska jordgubbar för priset i trakterna av 100 kronor litern.
”Jag vet odlare som har förlorat stora delar av sin midsommarskörd. Det är väldigt tufft för dem, och vi kommer att märka det hos jordgubbshandlarna. Priserna kommer att pressas uppåt”, kommenterade Lotta Nordmark, expert på jordgubbar vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Men det verkar inte påverka konsumtionen nämnvärt.
”Svenska jordgubbar ses ändå som ett måste för många, så det är en kostnad man är villig att ta”, säger Widén och påpekar att svenskar tenderar att unna sig under högtider, även om det innebär att man sparar in på annat.
Midsommarmaten och en gammeldansk
I år är det sjätte året som SEB publicerar sitt midsommarindex. Sedan 2019 har priset på midsommarmaten ökat med 35 procent, vilket är i linje med den generella utvecklingen för livsmedel.
Och vad är viktigast på Marcus Widéns egen tallrik?
“Matjessill och en gammeldansk. Jag väljer nog inte heller bort något, helt enkelt – precis som vi ser i både kortstatistik och det bredare mönstret att de flesta svenskar gör”.
Läs också: Fynda midsommarmaten – här har priserna rasat. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.