Enäggstvillingarna Rickard och Christer Gardell, 47, är lika som bär. Det enda som skiljer utseendemässigt är i princip mittbenan, som de valt att lägga åt olika håll.

ANNONS

Båda är sporttokioga tävlingsmänniskor och spelar tennis så ofta de kan. Och båda är riskkapitalister – om än med något olika approach.

Christer är den aggressive och beundrade finansmannen som ofta förekommer i affärspressen. Sydney-bon Rickard håller en betydligt lägre profil. Enligt DI Weekend är det inte många som vet vem han är i Australien trots att han står bakom kontinentens största riskkapitalbolag.

Egentligen borde det vara tvärtom. Det är Christer som är den ordentlige av de två medan Rickard i skolåldern ofta hamnade i trubbel för sitt ”något stökiga och högljudda beteende”, som tidningen uttrycker det.

Båda gick ut Handelshögskolan med toppbetyg och har därefter gjort snabb karriär i managementkonsult- och finansbranschen. Christer jobbade på McKinsey medan Rickard hamnade initialt på L.E.K Consulting i London.

Rickard Gardell är en av fyra grundare till riskkapitalbolaget Pacific Equity Partners, som sedan 1998 äger några av de största bolagen i Australien och Nya Zeeland. Investmentstrategin skiljer sig från broderns, berättar Rickard i intervjun. Själv tittar han på bolag inifrån, eftersom de köper hela företag och får tillgång till alla dokument, medan Christer tittar på bolagen utifrån och därefter köper in sig på ett par procent.

”Vi brukar titta på varandras affärsmodeller och prata makroekonomi”, säger Rickard till DI Weekend.  

Bröderna uppges stå varandra nära och talas ofta vid i telefon. Träffas gör de dock endast på somrarna i Båstad, där de båda har sommarhus. Under tennisveckan blir umgänget däremot intensivt.

Frågan alla ställer: Exakt hur lika är de?

”Vet inte, men ibland ser jag honom göra saker och tänker att så gjorde jag också. Som när jag köpte ett par nya solglasögon och bytte ut glaset mot slipade glas. Det måste finnas miljontals olika glasögonmodeller men när jag kom hit såg jag att han hade köpt exakt samma som jag och bytt ut glaset på samma sätt”, berättar Rickard Gardell. 

ANNONS
ANNONS

Och vem är egentligen bäst i tennis?

Svar: Christer.