”Yuppien” och ”bratsen” är hopplöst ute och har fått ge plats år immaterialism och konsumtion ”nära och i rytm med naturen”.

Doktor Sofias Ulver, som i fjol utgav boken ”Status”, definierar status som (mycket förenklat) ”allt som sammantaget ger dig de extra privilegier som inte kan förklaras av konkreta meriter”.

I en stor intervju med DI berättar hon att det har blivit högsta status att konsumera efter värdena ”autenticitet, nygrönhet och delande”.

”Statussymbolen blir hur väl du lyckas signalera och kommunicera att du lever efter dessa värden. Och det gör du just genom din konsumtion”, säger Sofia Ulver till tidningen.

Den nya trenden är en motreaktion på storskalig industri och tillverkaren ska i dag ha epitet som ”ärlig” och ”ansvarstagande”. Kvalitet går nu före kvantitet och företag som rider på vågen ska dessutom ha lagt ned sin själ i produktionen.

Professorn menar att icke hållbar konsumtion snabbt kommer att stigmatiseras. Framtidens statusvinnare – även om den klassiska materiella statusjakten ännu är långt ifrån död – är enligt Sofia Ulver den ”globala nomaden med fri tid och möjligheter”.

Hennes råd till den som vill höja sin status är enkel:

”Bilda er, intressera er för andra värden än bara pengar”, säger hon till DI.

ANNONS
ANNONS

”Företagen måste vända sig till kunder som ser något större. De kanske inte bara ska vara finansiella mekanismer.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!