71-årige Robert Dursts liv har i flera decennier kantants av skandaler.

ANNONS

Och det rör inte om brott mot vett och etikett på något stelt cocktailparty på Upper Manhattan. Det handlar snarare om självmord, försvinnanden och ond bråd död, som hade fått självaste Leif GW Persson att klia sig i huvudet. 

Redan på 1980-talet blev rikemanssonen Robert Durst, vars far ägde flera skyskrapor på Manhattan, omskriven i media som misstänkt – dock aldrig dömd – för sin första hustru Kathies mystiska försvinnande.

I början av 2000-talet var han åter i ropet, denna gången anklagad för att halshuggit en granne i Texas och dumpat kroppen i Galveston Bay utanför Houston. Trots att han medgav att han styckat och gjort sig av liket fälldes han aldrig för mord.

”Det var självförsvar”, hävdade Houstons mest välbetalda advokater och lyckades som genom ett mirakel att få sin klient frikänd.  

Durst åtalades även för mordet på vännen Susan Berman i Los Angeles men kunde även denna gång frias från mord. Tidigare i år stod han inför rätta igen – denna gång för att ha urinerat på godis i en CVS-butik…

ANNONS
ANNONS

Efter 32 år av tystnad efter fruns försvinnande talar nu Robert Durst ut i en planerad dokumentär i sex delar på tv-kanalen HBO: ”The Jinx: The life and deaths of Robert Durst”. Bekom serien står filmskaparna Andrew Jarecki och Marc Smerling, som under en tioårsperiod gått igenom tusentals domstolsdokument och intervjuat med än 100 vänner, poliser, åklagare, journalister, försvarsadvokater och släktingar till Kathie Durst och Susan Berman.

”Sakerna han anklagats för är sannerligen tabloidmässiga. Men om du spenderar fem minuter med Bob, är det tydligt att det handlar om en ytterst komplicerad person som inte kan summeras på något enkelt sätt”, säger Andrew Jarecki till NYT. 

År 2010 släppte Jarecki och Smerling filmen ”All Good Things”, som är en dramatisering av Kathies försvinnande. Familjen Durst har tidigare hotat filmarna med stämning för det sätt som familjen framställts. 

Jordan Barowitz, talesperson för The Durst Organization, kallade dokumentären för “självsvådlig fiktion”.  På frågan varför Robert Durst nu väljer att bryta tystnaden, svarar Andrew Jarecki:

”Jag tror att han förståeligt nog kände sig frustrerad över det faktum att han inte fått tala för sig själv.”

ANNONS
ANNONS

Dokumentärserien kommer att visas i februari.

LÄS MER: Stranger Than Fiction? Try Fact (New York Times) »