Dagens PS

Expert: Se upp för tabben i barnens sparande

(Foto: TT)
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 20 dec. 2016Publicerad: 20 dec. 2016

“Jag hinner inte”. Kanske är det en av vår samtids mest yttrade fraser. Tidsbrist har blivit en naturlig del av vår vardag. Alla är vi stressade och vi verkar hinna med allt färre saker. Varför har vi aldrig tid längre? Och hur påverkar det våra sparade kronor?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidspressen får oss att planera allt mer. Allt som står skrivet i vår kalender ska utföras medan det som inte står uppskrivet förpassas till, i bästa fall, en god tanke. Framförhållning och tid till att prioritera på riktigt har fått ge vika för vårt nya robotbeteende. Kan det vara så att vi helt har slutat se helheten och gått över till en snuttifierad tidsuppfattning. Effektivt, kanske planeringsglada vill hävda. Men då vi inte längre stannar upp, tänker och funderar på vad vi faktiskt vill göra och ibland borde göra så gör vi inte heller plats för testa nya saker, intressen och upptäckter. Vi gör helt enkelt bara samma saker om och om igen, utan tid för förbättring och förädling och går därmed miste om allt som skulle vara bra för oss på sikt.

Tidshorisonten har alltså krympt. Kanske är det därför vi också högaktningsfullt fnyser åt allt som heter pensionssparande och aktieinvesteringar. Hur ska någon som inte hinner värma den frysta mikromaten kunna ta sig tid att tänka fyrtio år framåt. Mina idoga argument att det är viktigt att se över sparandet nu när räntan på bankkontot är noll möts med flackande blickar och motargumentet att “det där är sånt jag får ta tag i sedan, sen när jag har tid”. Problemet är att sparandet också behöver just tid.

Ditt sparande kräver dock inte tid i kalendern varje dag, vecka eller ens månad. Det är däremot beroende av att du bjuder på en lång sparhorisont. Det spelar alltså roll om du tar tag i sparandet i dag eller om fem år. Ditt sparande är som en snöboll som rullar nedför en lång slalombacke. Den börjar liten och välkramad och allteftersom den rullar neråt fastnar allt mer snö på bollen och när den till slut landar vid backens slut har den vuxit sig stor och grann. Det är den så kallade ränta-på-ränta-effekten som gör att de pengar du sparar och investerar kan växa av bara farten. Genom att börja spara, månadsspara löpande och få avkastning på ditt sparande så kan dina sparade kronor växa likt snöbollen. Genom att spara metodiskt i aktier och fonder och låta dem växa så skapar du alltså ekonomiskt handlingsutrymme på sikt. Men det kräver att du gör utrymme i kalendern för att komma igång i dag.

Några som har framtiden för sig är våra barn och ungdomar. En bekant berättade häromdagen att hon hade börjat fondspara åt sina barn först efter att jag hade hävdat att barnsparande på bankkonto till nollränta istället för i aktier och fonder var att likställa med barnmisshandel. Även om jag vill dementera att jag gjort sådana grova liknelser så är jag glad över att Åsa nu äntligen kommit igång. Även hon var stolt som en tupp över att hon äntligen tagit tag i surdegen som hon väntat med så många år, att hon äntligen tog sig tid.

Nu när dessutom julstressen trängt sig in i tidsschemat så öppnar sig ju helt nya möjligheter. Genom att strunta den hetsiga julhandeln och istället köpa aktier till barnen så frigör du tid till annat samtidigt som du bjuder barnens sparande på dess välbehövligt långa spartid. Med lång tidshorisont och chans till ränta på ränta-effekt ger du dessutom barnen en chans att faktiskt ha råd att uppnå sina drömmar när de blir stora. Om de har tid att leva ut dem, vill säga.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS