Bara i Norge har priserna på bostäder stigit snabbare sedan mitten av 1990-talet.

ANNONS

”Den fråga vi ställer oss är hur stora är riskerna är för att vi skulle råka ut för samma typ av finansiell kris som andra länder som har haft en kraftig utveckling av bostadspriserna”, säger Lars Jonung, ordförande i Finanspolitiska rådet, till Dagens Industri.

Enligt rapporten är svenska bostäder övervärderade med i sitt 15-20 procent. Men det kan på vissa håll handla om mer än så. Risken för en ”stor och abrupt priskorrigering” är i nuläget dock inte så stor.

Och det är fortfarande långt till situationen i Irland, Spanien eller USA, där bostadspriserna var övervärderade med 40 procent.

”Det finns risker men vi anser inte att vi måste ropa vargen kommer just nu”, säger Jonung till DI.

Rådets ordförande kräver samtidigt att regeringen agerar för att få en ”mer effektiv bostadsmarknad och en ökad rörlighet på bostadsmarknaden”. Behovet av översyn inom hyresregleringen, ränteavdrag och fastighetsbeskattning är stor, menar Jonung som inte ger regeringens bostadspolitik mer än betyg 2,5 på en femgradig skala.

”Vi menar att en bättre fungerande bostadsmarknad bidrar till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och till högre ekonomisk tillväxt. Vi anser att regeringen bör ta ett samlat grepp om bostadspolitiken i syfte att i ett sammanhang hantera frågor om utnyttjandet av befintliga bostäder, byggande, fastighets- och reavinstbeskattning, ränteavdrag samt bruksvärdessystem”, skriver Finanspolitiska rådet, som består av
består av Lars Jonung (ordförande), John Hassler (vice ordförande), Steinar Holden, Eva Lindström, Irma Rosenberg och Anders Björklund.

ANNONS
ANNONS

Rapporten ”Svensk finanspolitik” lämnas till regeringen i dag.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, teknik och prylar, resor, it och affärer, karriär samt börs. Allt är gratis! Klicka här för mer info!