Den senaste månaden låg bostadsrättspriserna stilla i landet medan villapriserna steg med två procent. På årsbasis handlar det fortfarande om prisuppgångar på tvåsiffriga tal, enligt Svensk Mäklarstatistiks månatliga mätningar.

ANNONS

Men i centrala Stockholm har priserna legat stilla sedan i augusti. Även i Storstockholm ligger priserna nu stilla.

”Det står stilla i Storstockholm och under en lång tid nu i de centrala delarna och det är ju intressant, inte minst med tanke på att fyra av tio bostadsrätter som säljs i Sverige säljs i Storstockholm”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Men Hox-index från Valueguard, som även tar hänsyn till vilken typ av bostäder som säljs, ger en helt annan bild av prisutvecklingen i Stockholm.

Enligt indexet föll priserna på bostadsrätter i Stockholm med hela 2,7 procent i maj, vilket var den största nedgången sedan oktober 2008. Indexet för villapriser föll med 1,1 procent, den största nedgången sedan oktober 2010.

”Trots det stora utbudet så har det inte funnits lika många köpare per objekt. Och när man pratar med mäklare så säger de att det inte är samma sug i marknaden som vid samma tid förra året för då fortsatte det uppåt vid den här tiden”, säger Sandegren.

Sandegren vill inte spekulera i att en vändning står för dörren på bostadsmarknaden men konstaterar att vi har haft tre år av kraftig uppgång

ANNONS
ANNONS

”Vi har haft några sättningar några år bakåt tiden med Greklandskrisen och före dess Lehmankraschen och det som hänt de sista månaderna är att för stora delar av framför allt bostadsrättsmarknaden så har vi sett en utplaning, och det är signifikant i sig.”

Eller via Facebook!