Nu hotar straffavgifter på tio miljoner kronor mäklarfirmor som inte motverkar penningtvätt. 

ANNONS

Som Dagens PS berättat så utgör bostadsmarknaden en perfekt plats för kriminella att tvätta sina pengar.

Nu kan det dock bli ändring på det.

Stora straffavgifter väntar

Nästa år kan mäklarfirmor få böta upp till tio miljoner kronor om de inte agerar mot penningtvätt, skriver Svenska Dagbladet.

Landets 2 000 mäklarföretag måste senast vid årsskiftet registrera sig hos Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, och där kan straffavgiften bli en miljon euro, eller runt tio miljoner kronor.

”Det finns redan en del beslut från andra myndigheter, till exempel sanktionsavgifter på flera miljoner mot klockhandlare. Även hos Fastighetsmäklarinspektionen får vi förhoppningsvis sådana här ärenden”, säger David Johansson, FMI:s operativa chef, till SvD.

Fastighetsaffärer runt 600 miljarder kronor går årligen via Sveriges mäklare och tidigare har de varit skyldiga att rapportera misstänka fall av tvättade pengar. Nu läggs den skyldigheten även på mäklarfirmorna där mäklarna arbetar.

Utbildning i höst

I höst kommer Mäklarsamfundet ha utbildning av alla medlemmarna i att bättre kunna genomskåda skumma affärer.

Där kommer även Finanspolisen vara med – som är oroade av det låga antalet inrapporterade fall från mäklarna, runt 5–10 om året.

ANNONS
ANNONS

”En vanlig missuppfattning bland mäklare är att de inte har tillräckligt på fötterna, och att det är en polisanmälan de ska göra. Men det är det inte, utan det är en underrättelse till polisen”, säger Emil Ericsson, jurist på Mäklarsamfundet och klargör:

”Den är hemlig och det krävs inte mycket för att rapportera.”

Läs även: Dammsög bostadsadresser – avslöjade 500 misstänkta härvor [Dagens PS]