Ny statistik från Finansinspektionen visar att bankernas marginal på bolånen är fortsatt hög och att det resulterar i att bankerna skördar jättevinster.

ANNONS

”Det förvånar mig att man ligger kvar på de här rekordnivåerna”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Dina Pengar i Expressen.

I mars i år var marginalen för bolån 1,72 procent, det vill säga i stort sett samma marginal som i december 2016 då siffran var 1,71 procent.

Joakim Bornold på Nordnet konstaterar att bankerna kan vara nöjda, men också att bankerna ”fortsätter att ta ut kostnaderna för minusräntorna på privatpersonerna, det vill säga kunderna”, säger han till Dina Pengar, som uppger att nivåerna är de högsta sedan Finansinspektionens mätningar började för 15 år sedan.

”En del kan förklaras med att vi ökat kraven på bankerna för att värna den finansiella stabilteten, exempelvis med hårdare kapitalkrav. Men det förklarar inte allt. Bankerna har höjt priserna också”, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen, i artikeln.

2016 gjorde storbankerna – Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB – tillsammans en vinst på 92 miljarder kronor, enligt Dina Pengar.

Största vinsten landade Nordea: 41 miljarder kronor medan Swedbank drog in knappt hälften så mycket: 20 miljarder kronor.

Handelsbankens vinst blev 15 miljarder kronor för helåret och SEB gick plus med 15 miljarder kronor, framgår det.

Dina Pengar refererar vad Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna, tidigare sagt till SVT:

ANNONS
ANNONS

”Medan banker i Tyskland pressas så badar svenska banker i pengar. Det är något fel”.

MISSA INTE: Risk för chockhöjning: ”Se upp, bolånetagare” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Bolåne-experter: Gör du detta ”är du lurad” [DagensPS.se] >