Låt dig inte luras av ”gratis” avgifter, varnar storbankens ekonom.

ANNONS

Trots rubriker om överhettad marknad och en potentiell bostadsbubbla har efterfrågan på många platser i Sverige svalnat under året. Och det har fått bostadsrättsföreningar och byggbolag att höja insatserna för att locka köpare av nyproducerade bostadsrätter, rapporterar SvD Näringsliv i tisdagens utgåva och konstaterar att löften om gratis avgifter i upp till två år blir allt vanligare.

”Det är ett fenomen som jag inte har sett sedan 2008”, säger Ulrika Blomkvist, vd för branschorganisationen Bostadsrätterna, till tidningen.

Svenska Dagbladet har även talat med Björn Wellhagen som är näringspolitisk chef vid Sveriges Byggindustrier som beskriver läget, om än ovanligt, som ett tecken på en överetablering tillsammans med en svagare efterfrågan i slutet av en högkonjunktur.

Men även om gratis avgift kan låta lockande finns det anledning att vara på sin vakt, påpekar Swedbanks privatekonom Arturo Arques. För det första måste man som köpare tänka på att en tillfälligt slopad avgift ändå är en förhållandevis marginell rabatt för en bostadsrätt som kostar flera miljoner.

Men framförallt, varnar han, får man akta sig så att avgiften inte bara blir en uppskjuten kostnad för dig och föreningen.

ANNONS
ANNONS

”Erbjudanden finns på flera orter i landet men det gäller att se upp /…/ Läs villkoren noga samt se till helheten, inte minst hur avgiftsfriheten finansieras.”

I ett exempel som Svenska Dagbladet tar upp är det just föreningen som står för kostnaden av den slopade avgiften. I ett annat fall är det i stället entreprenören som tar konstnaden för att ”kickstarta försäljningen”.