Handelsbanken ger på nytt uttryck för sin värsta farhåga i ny rapport. Ett boprisras på 20 procent.

ANNONS

Dagens PS har tidigare, utifrån vad Handelsbanken skissat på, berättat att banken inte utesluter att priserna på bostäder i Sverige kan rasa 20 procent i kölvattnet av coronakrisen.

Scenariot var ett av tre som Handelsbanken målade upp i början av april i sitt veckobrev Makrosvepet.

BNP skulle utifrån den skissen halveras under en tremånadersperiod och hamna på en avsevärt lägre nivå än före virusutbrottet, samtidigt som arbetslöshet enligt bedömningen skulle skjuta i höjden.

Det bör sägas att Handelsbanken här hade räknat med att Sverige skulle sättas i karantän under en tremånadersperiod. Men oavsett talades det om en långsam återhämtning i euroområdet och en skuldkris med ”stora permanenta effekter på ekonomin”.

Läs mer om det scenariot, som alltså Handelsbanken mer eller mindre håller fast vid, i den här artikeln samt i det veckobrev (pdf) som banken då gick ut med.

I dag säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman att man räknar med en fortsatt negativ trend på bostadsfronten, särskilt på grund av den alarmerande höga och stigande arbetslösheten i pandemins spår.

”Mycket är högst osäkert, men i ett scenario där arbetslösheten stiger upp emot 15 procent räknar vi med att bostadspriserna skulle falla med 20 procent, säger Christina Nyman till TT.

Hon påpekar emellertid att boprisfallet sker från en relativt hög nivå.

Det ska också sägas att i Handelsbankens huvudscenario backar bopriserna omkring 10 procent, sett till pristoppen i början av året, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Men det finns alltså en fara för att priserna dyker betydligt djupare än så – uppåt 20 procent.

Läs mer i TT-artikeln som bland annat publiceras av SvD.se.

Läs hela Handelsbankens rapport: Fastighetsrapporten – insikter & utsikter (pdf).