Omkring 2 500 lokaler har de senaste 20 åren konverterats till bostäder och 23 procent av dem till bostadsrätter. Så här går det till.

ANNONS

Brf-nytt berättar att konverteringen av bostäder motsvarar runt elva procent av alla nya lägenheter i flerbostadshus.

Men det är inte helt enkelt att göra om exempelvis en tom tvättstuga, ett pannrum eller källarförråd till bostad. Boverkets regelverk upplevs ofta krångligt och kritikerna menar att reglerna är oförutsägbara och svåra att överblicka, framgår det.

Peter Eriksson, vd på det nystartade entreprenad- och konsultbolaget Agifa, anser att outnyttjade fastighetsytor ska tas om hand. Bolaget hjälper fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att konvertera oanvända lokaler till bostäder, skriver Brf-nytt där Peter Eriksson förklarar att en konvertering både bidrar till ökade intäkter och en värdeökning av fastigheten.

”Vi tar alla kostnader under byggtiden – det betyder att fastighetsägarna inte behöver ta någon risk – vi tar all risk”, säger Peter Eriksson.

Innan en konvertering påbörjas görs en kostnadsfri bedömning av lokalytorna. Därefter tas ett beslut.

Vid en konvertering till bostad sker en miljöinventering. En kontroll görs över vilka möjligheterna är att dra ledningar till vatten och avlopp och ventilation.

Sedan sker en avväxling av bärande väggar, asbestsanering och dylikt.

ANNONS
ANNONS

Slutligen går lägenheten till försäljning.

Källa: Brf-nytt

Läs även: 5 tips: Så pimpar ni uteplatsen [DagensPS.se] »