Du som har sålt din bostad och betalat in skatt för vinsten har nu chansen att få det ”räntefria” lånet från staten.

Bakgrunden är att den så kallade uppskovsräntan från och med nästa år tas bort, vilket Dagens PS nyligen berättade om.

Uppskovsräntan är kostnaden för att skjuta upp vinstbeskattningen i samband med bostadsförsäljning och den som under de senaste åren sålt sin bostad har alltså möjlighet att ångra sig och få tillbaka delar eller hela skatten från staten.

Det kan med andra ord vara värt att riva upp sin deklaration igen, deklarationer kan omprövas för innevarande år och fem år före det, skriver TT i en artikel på SvD.se.

”Ett räntefritt lån från staten”

”Det blir då i princip som ett räntefritt lån från staten”, säger Annika Creutzer, fristående privatekonom, till nyhetsbyrån.

Du som sålt din bostad under åren 2014-2019 kan begära omprövning och få återbäring på vinstskatten.

Annika Creutzer råder dig att räkna på om det värt att plocka upp deklarationen igen och ansöka om att få tillbaka pengar.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, säger till TT att om du i dag har ett lån med högre ränta kan du tillfället i akt att lösa det med skatten som du får tillbaka.

”Då kan du byta ett dyrt lån mot ett gratis lån”.

Det kan också vara värt besväret om pengarna innebär att bolånet kan minskas så att det hamnar under gränsen för amorteringskravet, då för du ner månadskostnaden för boendet.

ANNONS
ANNONS

Det här bör du se upp med!

Var dock observant på att andra skatteeffekter kan uppstå, säger Jens Magnusson till TT, om du begär och får omprövning av tidigare deklarationer, exempelvis om du kvittat reavinsten på bostadsförsäljningen mot kapitalförluster eller har gjort rut- eller rotavdrag som förutsätter att du har haft en skatt att göra avdraget mot.

Då kan kontentan bli att du blir återbetalningsskyldig i stället för att du får tillbaka på skatten, varnar SEB:s privatekonom.

I TT-artikeln på SvD kan du räkna ut vad en omprövning av tidigare inbetald vinstskatt i samband med bostadsförsäljning innebär för dig när uppskovsräntan slopas, förutsatt att ansökan beviljas om att få tillbaka hela eller delar av beloppet.