Riksbanken bedömer att nollräntan består i tre år och expert ser inget skäl till att dröja med att binda räntan på rörliga bolånet.

”För den som vill binda finns det ingen anledning att vänta. Det är fantastiskt vilka räntor som går att få på bundna bolån”, säger privatekonomen Ylva Yngveson till SvD.

Ökat smittspridning och skärpta restriktioner gör att Riksbanken inte rör den viktiga reporäntan, som i första hand påverkar rörliga boräntor på 3 månader.

Privatekonomens varning: Bli inte fartblind!

Att styrräntan är kvar på noll, och dessutom på tre års sikt enligt Riksbankens bedömning i nuläget, håller de rörliga boräntorna nere, konstaterar Ylva Yngveson.

”Det som är viktigt att förstå är att obligationsräntorna, alltså räntorna bankerna får betala när de lånar upp pengar som i sin tur blir bolån, kan påverkas även av andra faktorer och kan stiga framöver”, säger hon till Svenska Dagbladet, som tidigare konstaterar är de bundna boräntorna i dag för ovanlighetens skull lägre än de rörliga boräntorna.

Ylva Yngveson ser en risk med de låga räntorna, ”att man blir fartblind och tar i för mycket i en budgivning och därmed drar på sig för stora lån”, säger hon i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Känsligt avdrag kan ryka och utlösa boprisras [DagensPS.se] »