Precis som i svenska storstäder är temperaturen på Reykjaviks bostadsmarknad skyhög. Bara under 2016 rusade priserna med 14 procent, skriver Business Insider, och det har fått svenska möbeljätten Ikea att agera.

Enligt artikeln ska Ikea nu bygga lägenhetshus i den isländska huvudstaden. De nya mikrolägenheterna blir mellan 25 och 57 kvadratmeter stora och kommer färdigmöblerade med, hör och häpna, Ikeas egna produkter.

”Eftersom Ikea är kungen över boende i små utrymmen bestämde vi oss för att göra slag i saken och visa att vi kunde återskapa de små lägenheterna du kan se i våra varuhus”, säger Ikeas Islandchef Thor Aevarsson, till BI.

Initiativet kommer efter att många i den egna personalen haft svårt att hitta bostäder med relativ närhet till varuhuset. Andra har tvingats samhyra lägenheter i Reykjavik tillsammans med andra kollegor och det till höga hyror.

Ikeas egna lägenheter har en hyra på omkring 7.800 svenska kronor i månaden vilket är drygt hälften av en snittlägenhet i stadskärnan, skriver sajten.

ANNONS
ANNONS

Nu utmanar Thor Aevarsson byggjättarna.

”Vi har satt ribban högt för andra att följa vilket förhoppningsvis leder till högre levnadsstandard.”

MISSA INTE: Proteststorm mot Ikea – anklagas för slavlöner [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Kamprads dolda miljardklipp [DagensPS.se] >