Finsk bostadsmarknad är mer normal än Sverige. I Finland föreligger ingen risk för överhettning, enligt experter.

ANNONS

Priserna på bostäder i grannlandet Finland har förvisso dragit i väg under pandemin, och i vissa områden kraftigt.

Men nivåerna är betydligt måttligare än i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Tror på inbromsning

”I många bostadsområden i stora och medelstora städer har den stora efterfrågan på bostäder gjort att priserna har stigit till och med orimligt mycket på kort sikt. Prisutvecklingen kommer dock att lugna ner sig när vi har coronan bakom oss och konsumenterna åtminstone tillfälligt börjar visa intresse för något annat än det egna boendet och hemmet”, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

Han utesluter inte att priserna kan, rent statistiskt, gå ned i vissa stadsdelar i Helsingfors och Esbo.

”De som har köpt en bostad till ett högt pris bör vara förberedda på en viss prisjustering nedåt, om de har för avsikt att sälja sin bostad inom de närmaste två åren. Det kan ta en tid innan den allmänna prisutvecklingen når samma prisnivå som bostäderna nu har legat på”, säger Jukka Rantanen och får stöd för den hypotesen av Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen:

Då minskar behovet av ny bostad

”Framöver när många återvänder till sina arbetsplatser och slutar att jobba på distans helt eller åtminstone delvis, är behovet av ett nytt hem och extra kvadratmeter kanske inte längre lika stort.”

I Sverige räknar också många experter med att bostadsmarknaden snart återgår till det normala, men samtidigt går det ”inte att utesluta” att priserna fortsätter uppåt, skriver exempelvis Handelsbanken i fastighetsrapporten som kom i veckan och som Dagens PS uppmärksammade.

ANNONS
ANNONS

Många mäklare tippar också fortsatt högt tryck, ”bostadsmarknaden tar inte semester”, lät det nyligen när mäklare skissade för framtiden.

Nu ska det sägas att de flesta tror på en lugnare marknad och planar ut i sommar, men prognosen är ändå för bostadsaffärer än normalt.