Årets Arkitektkommun 2020 tillkännages 3 september. Nu offentliggörs det vilka 10 som slåss om första platsen, det skriver HSB i ett pressmeddelande.

Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund delar ut utmärkelsen Årets Arkitektkommun till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. Tio följande kommuner tävlar om förstaplatsen: Karlskrona, Gävle, Borås, Karlstad, Borlänge, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Täby.

Helt nya på topp-tio-listan är Borlänge, Karlskrona, Täby och Gävle kommun.

”Det är spännande att se att intresset från kommunerna för den här rapporten ökat. Det är särskilt roligt eftersom det är angeläget att vi pratar mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur”, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Årets Arkitektkommun bygger på två komponenter. Dels ett index som grundas på att Sveriges Arkitekters medlemmar svarar på enkätfrågor, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och dels en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggandet i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna blir verklighet.

ANNONS
ANNONS

Läs hela pressmeddelandet här.