Det visar Svensk Mäklarstatistiks prognos.

”Det är en indikator på att marknaden håller på att förändras. Vår prognos för om en månad ligger på minus 2 eller 3 procent i årstakt”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till Di.

Ljuset i tunneln är, skriver tidningen, att priserna återhämtat sig – inom ett antal månader – vid kriser. Om nu det här scenariot blir ungefär detsamma som vid Lehman-kraschen, vill säga.

ANNONS
ANNONS

”Lehman-kraschen varade i ungefär 13 månader på Stockholms bomarknad innan priserna vände uppåt igen, respektive 8 månader under Greklandskrisen. Men exakt hur länge det varar denna gång är svårt att svara på”, säger Per-Arne Sandegren i artikeln och förklarar att man från Svensk Mäklarstatistik följer utvecklingen.

Enligt honom är den ”stora utmaningen” just nu på bostadsmarknaden att köpare och säljare inte kan mötas och komma överens.

I går skrev DagensPS – med hänvisning till webbenkäten Mäklarpanelen – att mäklarna aldrig tidigare bedömt att det varit så fördelaktigt för köpare på bostadsmarknaden som nu.