”För Svensk Fastighetsförmedlings del har månaden varit den bästa i kedjans 83 åriga historia”, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

ANNONS

Som Dagens PS berättade på tisdagsmorgonen, med hänvisning till Svensk Mäklarstatistik, fortsätter priserna stiga på både bostadsrätter och villor i landet.

Priserna på bostadsrätter ökar för femte månaden i rad, visar statistiken.
Priserna på bostadsrätter ökar för femte månaden i rad, visar statistiken.

För bostadsrätter är prisökningen 1 procent i november medan priserna på villor är oförändrade under månaden. Bostadsrättspriserna har ökat fem månader i rad och villapriserna är upp med 11 procent de senaste tolv månaderna.

”Även i november fortsätter den starka prisutvecklingen på bostadsmarknaden vi sett under stora delar av året. För Svensk Fastighetsförmedlings del har månaden varit den bästa i kedjans 83 åriga historia och jämfört med samma period förra året ser vi också fler leads och möten, detta trots skärpta råd och restriktioner. När osäkerheten runt oss växer söker vi trygghet och kontroll över den del av livet vi fortfarande kan kontrollera, boendelivet”, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Sedan ett par månader har vi sett en starkare utveckling på bostadsrätter än villor i landet, även om villorna på 12-månaders sikt haft en starkare utveckling. Något som kan bero på att vi under årets kallare delar inte värderar de fördelar som kommer med en villa lika mycket som under våren och sommaren. Däremot ser prisutvecklingen på fritidshus under året ut att gå mot nya rekordnivåer, 2015 gick priset upp 11 procent och för närvarande ligger siffran de senaste 12 månaderna på 12 procent”.

Medelpriset per kvadrat nära 100 000 kronor

Prisutvecklingen för bostadsrätter i centrala Stockholm och Storstockholm beskrivs som fantastisk.

För första gången någonsin närmar sig medelpriset per kvadratmeter 100 000 kronor i Stockholms innerstad.

I Göteborgsområdet gör ett rekordlågt utbud av villor att priserna skjuter i höjden.

ANNONS
ANNONS

”Jämfört med tidigare år har vi under november sett ett extremt lågt utbud på villor vilket pressat upp priserna ytterligare. Något som beror på att det helt enkelt byggs för lite småhus i Stor-Göteborg. I stort bedömer vi att det fortfarande är för tidigt att säga hur en andra våg påverkar bostadsmarknaden utöver att vi sett att det nu är något färre gäster per visning. Samtidigt är de som kommer intresserade och budgivningarna håller i sig”, Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

I Malmö uppges priserna på både bostadsrätter och villor nu ligga på en rekordnivå.

Även på fritidshus närmar sig priserna en ny rekordnivå, driven av en rekordartad efterfrågan.