I juli i år var 16 procent fler bostadslägenheter ute på annons än under samma månad i fjol, enligt Hemnet.

ANNONS

Det här rapporterar Nyhetsbyrån Direkt, enligt Omni Ekonomi.

Hemnet har alltså släppts färska siffror som visar att utbudet av lägenheter till salu i Sverige nådde en ny toppnotering under juli.

Omvänt var utbudet av villor lägre (-19 procent) jämfört med juli förra året, framgår det.

”För bara några år sedan var det inte ovanligt att utbudet var ungefär lika stort av bostadsrätter och villor. Denna sommar har det varit uppemot 90 procent fler bostadsrätter”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Direkt.

”Nu har proppen gått ur”

Samtidigt visar nya siffror från Riksbyggen, som återges av SvD Näringsliv, att försäljningen av bostadsrätter gick upp kraftigt i juli. Enligt siffrorna som bygger på statistik från Booli ökade försäljningen med 37 procent (jämfört med juli i fjol) till 74 bostadsrätter och populärast är tvårummare på 45 till 60 kvadratmeter.

ANNONS
ANNONS

En förklaring som anges till uppsvinget är att människor tvingats stanna hemma under coronapandemin och därför i större utsträckning gått på lägenhetsvisningar. Normalt brukar det vara rätt lugnt på bostadsmarknaden under sommaren.

”Nu har proppen gått ur. Försäljningen i maj och juni var tveksam, men det släppte i juli. De som funderade på att flytta under våren verkar komma till skott”, säger Johanna Frelin, som tillträdde som ny vd för Riksbyggens vd i januari i år, till SvD.