Unga svenskar mitt i karriären och med gott om pengar är de nya köparna av lyxbostäder utomlands, enligt mäklare på Marbella i södra Spanien.

ANNONS

”Köparen är mellan 35 och 40 år, kommer från affärsvärlden och har en hög köpkraft. Och är väldigt tydlig med vad han eller hon vill och väntar inte till i morgon”, säger en mäklaren Kristina Szekely till tidningen Diario SUR, berättar Svenska Magasinet.

När flyttlasset tidigare gått till exklusiva bostäder utomlands har det ofta handlat om välbeställda pensionärer som velat sätta guldkant på tillvaron på ålderns höst.

Så är det i viss utsträckning fortfarande, men samtidigt har en ny grupp köpare alltså dykt upp på jakt efter en bostad med attraktiva lägen, enligt mäklarna i Marbellaområdet som intervjuas.

Pandemin har ändrat förutsättningarna

Under pandemin har sättet att jobba förändrats drastiskt för många. Digitala videomöten har ersatt traditionella möten och konferenser och öppnat helt nya möjligheter för distansarbete.

Medan den tidigare generationen i första hand sökt fritidsbostäder på varmare breddgrader är det nu i första hand fasta bostäder i solparadis som efterfrågas av familjer med goda inkomster.

En mäklare i artikeln konstaterar att det kort och gott vill ha ”sommar tolv månader om året” och allra helst där det finns gott om utrymme, både inomhus och utomhus, och gärna pool och rekreationsområden.

Svenskar uppges vara de näst största köparna (13 procent) av lyxbostäder i Marbella och angränsande kommuner med britter i topp (19 procent).

ANNONS
ANNONS

På tredje plats kommer belgare (9 procent).

Läs även: Rusch till bostad i Spanien från hemarbetande svenskar [Dagens PS]