Såväl företag som privatpersoner riskerar att få chockhöga elräkningar de närmaste månaderna, varnar den svenska storbanken SEB.

ANNONS

Enligt banken kan elpriserna få inflationen att öka till nästan 4,5 procent i december, vilket kan få till följd att många företag och hushåll drabbas av chockhöga elräkningar.

Det skriver SEB i en ny rapport som refereras av Affärsvärlden.

Med stigande elpriser har SEB skruvat upp sina inflationsprognoser avsevärt och i den senaste rapporten från banken från mitten av december kan inflationen öka till en bit över 4 procent denna månad och bli kvar på den nivån under första halvåret 2022.

Elpriserna har stigit efter rapporten

Men efter den rapporten har elpriserna gått upp ännu mer och inflationen kan nu enligt SEB närma sig 4,5 procent i december.

Storbanken kallar de höga energipriserna för en ”ilsken svan” som både riskerar att drabba hushåll och företag med en elräkning av chockartade mått, samtidigt som de hotar de starka utsikterna för tillväxten i Sverige.

SEB bedömer dock att sannolikheten har ökat för att regering och riksdag agerar för att lindra de värsta effekterna av prisökningen.

ANNONS
ANNONS

Moderaterna har som Dagens PS tidigare berättat lagt fram ett förslag på att slopa elskatten i januari och februari, och enligt SEB skulle det minska inflationen under dessa två månader med 0,6-0,7 procentenheter.

Läs även: Chockhöga elräkningar för svenska villaägare [Dagens PS]