”Pessimismen kring bostadsmarknaden tilltar och drygt hälften av svenskarna tror på fallande priser det kommande året”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar till bankens senaste boprisindikator.

ANNONS

Bankens boprisindikator minskar med 15 enheter i augusti – från minus 27 till minus 42.

På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 38 och minus 51 enheter.

Hushållens förväntningar på styräntans nivå om ett år stiger från föregående månad och ligger på 1,45 procent, vilket är en ökning med 0,35 procentenheter.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor sjunker jämfört med förra månaden och ligger på 8 procent.

”Pessimismen kring bostadsmarknaden tilltar och drygt hälften av svenskarna tror på fallande priser det kommande året. Det är tydligt att ett allt kärvare privatekonomiskt klimat satt sina spår i hushållens boprisförväntningar, som ligger på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. Det mesta talar för att vi ännu inte sett toppen av inflationen eller räntehöjningarna, vilket kan vara en signal om att ytterligare boprisfall är att vänta under hösten”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

”Hushållen gör helt rätt i att justera upp sina ränteförväntningar för det kommande året. I augusti når hushållens förväntningar på styrräntan den högsta nivån på 10 år men den kan komma att behöva omprövas inom kort ifall Riksbanken går ett steg längre och trippelhöjer styrräntan till 1,5 procent i september”.

Läs mer: Bopriser fortsätter rasa – värst i Stockholm [Dagens PS]