Denna vinter har många skruvat ner värmen i sina igenbommade fritidshus. Nu när husen åter ska användas kan det bli en otrevlig överraskning – med både vatten- och frysskador. ”En tickande bomb”, säger en försäkringstjänsteman om situationen.

ANNONS

Sanningens minut närmar sig för den som lämnat sitt fritidshus utan tillsyn över vintern, skriver TT.

Många har skruvat ner inomhustemperaturen för mycket på grund av elpriserna – och i kombination med köldsmällen i december kan många vänta sig obehagliga överraskningar.

Upp 25 procent

Försäkringsbolaget Folksam noterade i december en ökning av antalet frysskador med hela 25 procent jämför med december året innan.

”Har man inte tittat till huset kan det vara så att man sitter på en tickande bomb”, säger Erik Arvidsson, försäkringstjänsteman på Folksam.

På grund av de höga elpriserna kan ovanligt många ha sänkt värmen lite för mycket.

Var försiktig i vår

Det som oroar försäkringsbolaget allra mest är de fritidshus som fått stå helt utan tillsyn under hela vintern.

”Därför vill vi mana till väldigt stor försiktighet när man öppnar fritidshuset, att man värmer upp huset med försiktighet och är väldigt observant när vattnet sätts på”, säger Erik Arvidsson.

Om ett rör sprungit läck är tiden för upptäckt avgörande. En omfattande vattenskada kan göra att huset inte går att använda under lång tid.

ANNONS
ANNONS

Kan bli dyrt

Vattenskador är näst efter bränder de dyraste att åtgärda och priset kan bli högt även om man har en försäkring.

”Det kan bli en förhöjd självrisk, och det ska nämnas att det kan bli en viss nedsättning (på ersättningen) om du har varit oaktsam när du har stängt ner – det finns ett aktsamhetskrav i försäkringen. Det bedöms från fall till fall”, säger Erik Arvidsson.

Läs även: Fler utlänningar köper svenska fritidshus [Dagens PS]