Dagens PS

SBAB: Bristen på bostäder löst 2027

SBAB bostäder 2027
Om sex år, 2027, tror statliga bolåneinstitutet SBAB att bristen på bostäder är löst. Flera faktorer talar för det, heter det. (Foo: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 17 sep. 2021

Om sex år, 2027, tror statliga bolåneinstitutet SBAB att bristen på bostäder är löst. Flera faktorer talar för det, heter det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande på fredagen skriver SBAB att Riksbanken tvingas justera upp räntebanan och höja reporäntan tidigare att vad man bedömt.

SBAB spår en BNP-tillväxt på 4,4 procent i år och 3,4 procent nästa år.

Bakgrunden är den starka återhämtningen i svensk ekonomi, viket gör att inflationen tar fart enligt det statliga bolåneinstitutet, och tillsammans med ett kraftigt bostadsbyggande och en nedreviderad befolkningsprognos gör det här att bristen på bostäder är borta om sex år, enligt SBAB som skriver att det mesta talar för att “bostadsbristen är löst till 2027”.

Ett skäl till det är att bostadsbyggandet hållits uppe trots pandemin, allt medan SCB sänkt sina befolkningsprognoser.

Det är i bankens brev Bomarknadsnytt som den positiva prognosen målas upp.

Dock är det viktigt att rätt typ av bostäder prioriteras, anser SBAB som tillsammans med Booli konstaterar att det råder stort underskott på framför allt småhus, enligt SBAB:s och Boolis nyproduktionsindex HMI.

Chefsekonomen vill att det byggs fler småhus

Även en ny undersökning från Swedbank visar att äldre som bor i villa inte är särskilt benägna att flytta in i lägenheter.

“Det är hög tid att se över prioriteringsordningen i bostadsbyggandet. Att vi behöver bygga fler småhus har varit uppenbart länge. Vi behöver på olika sätt underlätta för förstagångsköpare men också för äldre som vill lämna en stor villa på en stor tomt för ett mindre småhus på en mindre tomt. Forskning kring såväl grön- som social hållbarhet talar i riktning mot att nya bostadsområden i ökad utsträckning bör byggas som moderna trädgårdsstäder med både mindre småhus på små tomter och bostads- och hyresrätter som är anpassade för personer med lägre inkomster”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

Antalet bostäder som behövs framöver uppskattas till runt 30 000 per år för att hålla jämna steg med befolkningsökningen.

Prognosen är att antalet nya bostäder ligger på omkring 50 000 per år de kommande åren. Det gör att bostadsbristen, som nu bedöms ligga på omkring 90 000 bostäder, kan vara borta till senast 2027, enligt prognosen.

Läs hela pressmeddelandet: “Glädjeskutt i svensk ekonomi, bostadsbrist på väg att lösas och behov av fler moderna trädgårdsstäder”.

Läs även: Bostadsbyggandet i Sverige “har accelererat”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS