Villaägare kan spara 4 000 till 5 000 kronor och till och med det nästan det dubbla genom att byta till ett energieffektivare värmesystem, enligt ny rapport.

ANNONS

En undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna visar att tre av tio villaägare
dragit ner på sitt sparande eller andra utgifter för att kunna betala elräkningen.

Två av tre husägare har aktivt inte försökt eller planerat att byta elavtal utan lägger i stället en mycket kraft på att få ner sin elförbrukning genom att exempelvis minska inomhustemperaturen och duscha mindre.

Snart dags att byta värmesystem

Bland de husägare som planerar nya uppvärmnings- eller andra energilösningar kommer drygt hälften att finansiera det med egna sparpengar och var fjärde genom att utöka bolånet, framgår det.

Var tredje hushåll uppger att deras hus huvudsakligen värms upp med luftvärmepump (luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump) och var femte med bergvärmepump. Var sjunde hushåll uppger att deras hus värms upp med fjärrvärme eller direktverkande el.

”En klar majoritet av småhusägarna har energieffektiva värmesystem men hälften av värmesystemen är elva år eller äldre och nästan var tredje är 15 år eller äldre. För många är det med andra ord snart dags att byta ut sitt värmesystem”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i pressmeddelandet.

Så kan villaägare spara 4 000 till nästan 10 000 kronor

Hälften av hushållen som bor i småhus uppger att de förbrukar mellan 10 000 till 20 000 kWh per år och nästan var fjärde hushåll mer än 16 000 kWh per år.

Den som i dag förbrukar 20 000 kWh per år för uppvärmning, har el som enda energikälla och radiatorer som värmekälla kan enligt undersökningen spara 4 000 till 5 000 kronor per år genom att byta till ett energieffektivare värmesystem.

Besparingen bygger på antagandet om ett totalt elpris för en konsument på 1,25 kronor per kWh. Den som tror på ett högre elpris kan spara betydligt mer.

ANNONS
ANNONS

För samma antaganden men med ett totalt elpris på 1,50 kronor per kWh blir besparingen nästan det dubbla. Återbetalningstiden för investeringen i en bergvärmepump minskar då från 15 till 12 år.

Rapporten visar också att två av tre är beredda att betala mer för ett energieffektivt hus.

Läs även: Bostadsägare: Elpriser drar ner bopriser [Dagens PS]