Det är inte helt oproblematiskt att köpa bostadsrätt i en nyproduktion. Det finns en del risker som kan få ekonomiska konsekvenser. En risk att se upp för är när den nya styrelsen tar över från den tillfälliga byggstyrelsen.

ANNONS

Många flyttar in i en nyproducerad bostadsrätt med hopp om ett problemfritt boende. I nyproducerade lägenheter ska du slippa oväntade kostnader som kan uppstå, exempelvis oväntade avgiftshöjningar på grund av uppskjutet underhåll.

Men det finns en hel del risker med att köpa nyproduktion. Bland annat kan byggtiden dra ut på tiden och inflyttningsdatum bli försenat. Sen köper du ofta bostaden långt innan inflyttningsdatum.

Priserna på bostadsmarknaden kan skilja sig från den dagen du köpte och när det är dags att flytta in. Det kan även ske stora förändringar i livet under tiden mellan köptillfälle och inflyttningsdatum.

Komplicerat för nya styrelsen

En annan mindre uppenbar risk är när den nya bostadsrättsstyrelsen ska ta över vid inflytt.

Bostadsjuristerna skriver att det finns en rad komplicerade frågor när den nybildade bostadsrättsföreningens styrelse ska ta vid efter den tillfälliga byggstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Den tillfälliga byggstyrelsen består av företrädare för byggbolaget. I samband med att boende flyttar in brukar en stämma hållas. Under den stämman ska det röstas om ansvarsfrihet för den gamla styrelsen.

Ge inte byggstyrelsen ansvarsfrihet

Men under första stämman är det viktigt att inte ge byggstyrelsen ansvarsfrihet i blindo. Vilket är vanligtvis just det som brukar ske. Uppstår det till exempel skador, orsakade av byggstyrelsen, är det mycket svårare att rätta till det i efterhand, skriver Bostadsjuristerna.

Det kan med andra ord bli väldigt dyrt om den tillträdande styrelsen ger byggstyrelsen ansvarsfrihet på första stämman.

Ulrika Blomqvist, VD på Bostadsrätterna, säger till Ackordscentralen att situationen är svår men inte så vanlig.

”Det här är en svår och mångbottnad fråga. Visst finns det lycksökare i byggbranschen, men merparten sköter sig. De flesta större byggbolag är måna om sitt rykte och vill skapa långvariga relationer med sina köpare. De har ofta processer och strukturer för hur eventuella klagomål ska hanteras”, säger Ulrika Blomqvist.

Kolla igenom ekonomisk plan och ställ krav

Ulrika Blomqvist på Bostadsrätterna rekommenderar köpare av en nyproduktion att noga gå igenom den ekonomiska planen och ställa krav på dokumentationen. En annan sak kan vara att granska byggföretagets ekonomi och kolla vilka som är intygsgivare.

ANNONS
ANNONS

Slutligen rekommenderar hon nya styrelsen att anlita professionell hjälp i form av någon som företräder styrelsen. Någon som ser till föreningens intresse vid slut- och garantibesiktningar av lägenheter och fastighet.

Läs mer: Vill se bättre skydd för den som köper nyproduktion [Dagens PS]

Storbanken: Prisfesten på bostadsmarknaden över [Dagens PS]