Bostadspriserna fortsätter uppåt. I februari ökade bostadsrättspriserna med 1 procent och villapriserna med 2 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

Prisutvecklingen på årsbasis ligger på plus 6 procent för bostadsrätter och plus 15 procent för villor. I februari steg medelpriset på en villa för första gången över fyra miljoner kronor. 

Detta när försäljningar av 26 900 bostadsrätter och 9 900 villor de senaste tre månaderna räknats samman av Svensk Mäklarstatistik. Statistiken är framtagen av SCB, Statistiska Centralbyrån.

Mest steg priserna i stor-Malmö, där bostadrättsspriserna ökat tre procent och villapriserna ökat fem procent (11 respektive 18 procent på årsbasis). I stor-Stockholm var priserna oförändrade på bostadsrätter och steg tre procent för villor på månadsbasis. I stor-Göteborg var bostadsrättspriserna upp två procent och villapriserna upp en procent.

Även prisutvecklingen på fritidshus sticker ut extra när bostadspriserna fortsätter uppåt, med en prisökning på 13 procent på årsbasis.

”Rekordstark tilltro”

”Tilltron till bostadsmarknadens är rekordstark samtidigt som vi ser de högsta medelpriserna som någonsin uppmätts på villor, bostadsrätter och fritidshus, allt detta mitt i en pandemi. Jag tror det dels visar hur viktigt hemmet blivit för svenskarna men också att många i och med vaccinet tror på ett starkt ekonomiskt uppsving”, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Och uppgången kommer att fortsätta, tror köparna. Samtidigt som bostadspriserna når nya rekordnivåer visar Hemnets köparbarometer att hela 57,89% tror på stigande priser i framtiden, den högsta uppmätta nivån och en ökning på 7 procentenheter från januari, skriver Svensk Mäklarstatistik.

Fortsatt coronaeffekt

”Coronaeffekten fortsatte även i februari att sätta sin prägel på marknaden. Den starka efterfrågan på villor i kombination med lågt utbud har gjort att villapriserna på riksnivå nu ökat 15 månader i rad. Mäklarsamfundets medlemmar berättar om fortsatt stort tryck på villavisningarna över i stort sett hela landet”, kommenterar Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Så har bostadspriserna utvecklats:

ANNONS
ANNONS
(Källa: Svensk Mäklarstatistik)

 

Läs mer: Dagens bostadsrally repris på 1800-talet – Dagens PS

Läs mer: Boräntorna på lägsta nivån på 16 år – Dagens PS