Med högre räntor och prisfall öppnar sig ett gyllene tillfälle för debuterande bostadsköpare – och passa på även du som vill byta bostad.

ANNONS

Det här tipsar mäklare och boendeekonomer om i Svenska Dagbladet.

Bahar Nabavi, mäklare hos Innerstadsspecialisten, menar att räntorna nu snarare normaliseras efter att ha varit extremt låga.

Det är också så, säger hon till tidningen, att det inte bara är förstagångsköpare som hamnat i en guldsits när räntorna stiger och priserna backar på bostadsmarknaden.

”Även de som vill byta upp sig har ett bra läge nu. Man kanske inte får så mycket som man hoppats för sin lägenhet, men samtidigt finns det ett större utbud och lägre priser på det man ska köpa”, säger Bahar Nabavi till SvD.

Claudia Wörmann, boendeekonom vid SBAB, håller med och hon tröstar bostadssäljare som tvingas sälja sin bostad billigare än planerat att bytet till en ny bostad också är billigare.

”Det blir ett nollsummespel”, resonerar Wörmann i SvD-artikeln.

Rådet är: Sälj först och köp sedan för att undvika att stå med dubbla boendekostnader.

ANNONS
ANNONS

I dagens situation är det allt annat än smart att dra på sig ytterligare kostnader.

Experterna vill framhålla att det inte är totalt dött på bostadsmarknaden. Det sker fortfarande affärer. Även om det går betydligt långsammare nu än under senaste prisrallyt när räntan var rekordlåg.

Läs mer: Riksbanken höjer styrräntan 100 punkter [Dagens PS]